Als je aan de slag gaat met debiteurenbeheer, kom je al snel het begrip ‘DSO’ tegen. En dat is niet zo gek! Het is een belangrijk en veelgebruikt meetinstrument waarmee in je in één opslag ziet hoe je ervoor staat.
Wat is DSO?
DSO staat voor Days Sales Outstanding en geeft weer hoeveel dagen je facturen gemiddeld openstaan. Is jouw DSO 30, dan wacht je dus gemiddeld 30 dagen voordat de verzonden factuur betaald is.
Waarom is DSO belangrijk ?
De DSO is belangrijk omdat het snel en duidelijk weergeeft hoe je debiteurenbeheer ervoor staat. Het vertelt je namelijk:
- Hoe snel je debiteuren gemiddeld betalen
- Of je debiteurenbeheer op orde is
- Of je klanten kredietwaardig zijn
- Of je debiteuren zich houden aan de gestelde betaaltermijn
Wat is een goede DSO?
Hoe lager je DSO, hoe beter. Het betekent namelijk dat je klanten snel betalen en jij eenvoudiger een goede cashflow behoudt. Maar wat is een goede DSO en waar moet je op letten?
Een goede DSO is voor elk bedrijf anders, aangezien het afhankelijk is van de standaard betaaltermijn die je stelt. Hanteer je een betaaltermijn van 30 dagen, dan is een DSO rond de 30 prima. Iets hoger dan 30 hoeft ook nog geen probleem te zijn, maar als het verschil tussen je betaaltermijn en de DSO heel groot is, moet je opletten. Waardoor is de DSO zo hoog? Ligt het aan één specifieke debiteur of aan meerdere? Is je debiteurenbeleid wel op orde?
Ook wanneer de DSO plotseling hard stijgt is het belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak is. Een te hoge DSO staat namelijk een gezonde cashflow in de weg.
Oorzaken van een hoge DSO
Een DSO kan meerdere oorzaken hebben:
- Debiteuren betalen te laat of betalen helemaal niet
- Het debiteurenbeheer van je bedrijf is niet goed geregeld
- Je hebt debiteuren met afwijkende betalingstermijnen. Grote bedrijven kunnen door een sterke machtspositie soms langere betaaltermijnen vragen.
- Je hebt veel disputen / klachten waardoor rekeningen niet betaald worden
DSO verbeteren
Is je DSO te hoog en wil je die omlaag brengen? Of wil je voorkomen dat je DSO te hoog wordt? Er zijn een aantal dingen die kunt doen om de DSO te verbeteren die grote invloed kunnen hebben.
- Check of je debiteurenbeheer op orde is en of je consistent en op tijd herinneringen verstuurt. Neem je debiteurenbeleid onder de loep en kijk of het duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de uitvoering. Doe je nog niets aan debiteurenbeheer of heb je geen beleid? Start met een simpel en effectief plan, ook als je niet veel debiteuren of een klein bedrijf hebt.
- Onderzoek vooraf de kredietwaardigheid van je klant. Je kunt bijvoorbeeld via CreditSafe eenvoudig een rapport opvragen van een klant. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je voorkomen dat je in zee gaat met slechte betalers. Tip: met de debiteurenbeheer software van Befince heb je direct inzicht in de kredietwaardigheid van je debiteur.
- Je kunt altijd nog een kredietverzekering afsluiten om te voorkomen dat je facturen niet betaald worden, maar probeer het eerst op te lossen met goed debiteurenbeheer.
DSO berekenen
Met debiteurenbeheer software heb je altijd in één oogopslag inzicht in je DSO. Ook kun je de DSO vergelijken met eerdere periodes en zo trends ontdekken. Gebruik je geen debiteurenbeheer software? Dan kun je zelf je DSO berekenen met onderstaande formules.
Bereken de DSO over een maand
DSO = (Openstaand saldo eind van de maand / maandomzet) x 30 dagen
Bereken de DSO over een jaar
DSO = (openstaande saldo eind van het jaar / jaaromzet) x 30 dagen
Meer weten?
Meer weten over het verbeteren van je DSO of het optimaliseren van je debiteurenbeheer? Bel 088 100 1670 of mail naar info@befince.com.